10 december

0/24 in de pers: Onderzoek : Start zelfsturing leidt tot stijging verzuim

Persbericht: Onderzoek : Start zelfsturing leidt tot stijging verzuim
Vernet en 0/24 onderzoeken relatie tussen zelfsturing en verzuim bij zorginstellingen
Amsterdam, 9 december 2015 - Het verzuimpercentage in de zorg van het vierde kwartaal 2014 tot en met derde kwartaal 2015 is gestegen met 10,5 procent. Vernet en 0/24 Research & Organization Development onderzochten samen met 9 grote zorgorganisaties hoe bij de invoering van zelfsturende teams het verzuim zich ontwikkelt en hoe met verzuim om te gaan. Het cijfermatige deel van het onderzoek, uitgevoerd onder 3200 medewerkers, toont aan dat het verzuimpercentage toeneemt wanneer organisaties overgaan tot zelfsturing. Organisaties die langer dan 1 jaar bezig zijn met het werken in zelfsturende teams, laten veelal een hoger verzuim zien dan het gemiddelde van de branchegenoten. Aan het onderzoek werkten organisaties mee uit de verpleeg-, verzorging- en thuiszorg (VVT), verstandelijke gehandicaptenzorg (GHZ) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Zorginstellingen kunnen de ‘best practises’ verkrijgen via het gratis online programma ‘Grip op verzuim en regie bij zelfsturing’ op www.mariekewerkt.nl.

Onderzoeksresultaten
De organisaties die langer dan 1 jaar bezig zijn met zelfsturing hebben overwegend een lage meldingsfrequentie. Lager dan het branchegemiddelde van de betreffende zorgsectoren. De combinatie hoog verzuim en lage frequentie duidt op de stijging van de verzuimduur. Op het moment dat iemand zich ziek meldt, leidt dit tot een langere verzuimperiode. Naast het cijfermatige onderzoek hebben 515 zorgmedewerkers, werkend in zelfsturende teams een vragenlijst ingevuld over hoe zij het werken in zelfstandige teams ervaren en zijn er 60 teamleden geïnterviewd. Het onderzoek van Vernet & 0/24 is erop gericht om zorginstellingen te ondersteunen met nieuwe inzichten en feiten over het effect van zelfsturing op inzetbaarheid en verzuim. Vanwege de mogelijke financiële risico’s van een stijgend verzuim is er bij de organisaties behoefte aan deugdelijke informatie en ervaringen van gelijkgestemden als het gaat om de ‘nieuwe verzuimorganisatie’ bij zelfsturing.

Hogere verzuimdrempel en langere verzuimduur
Drs. Marieke Schurink, directeur Vernet: “Uit onze interviews met teamleden van zelfsturende teams blijkt dat teamleden het veelal moeilijk vinden om zich ziek te melden omdat ze hun teamleden niet willen opzadelen met hun werk. Teamleden gaven aan soms over hun grenzen te gaan. Dat resulteert in langere ziekteperiodes.” Dr. Marieke Wilke, partner bij 0/24 gepromoveerd op onderzoek naar teamwerk in organisaties: “Voorheen was de manager nog verantwoordelijk voor het verzuim en had de taak om het welzijn en de gezondheid van zijn medewerkers te signaleren. Er kon hierop tijdig geanticipeerd worden.” Ook was het de taak van de manager om bij ziekmelding het werk opnieuw te verdelen. Nu blijft vaak in het midden hoe en wie er signaleert. Ons advies is om bij de invoering naar zelfsturing de signaleringsvraag met het team te bespreken. Een mogelijke uitkomst van dit gesprek kan zijn dat het als een rol in het team belegd wordt. Deze functie is cruciaal omdat je wilt voorkomen dat iemand langdurig uitvalt met bijvoorbeeld een hernia of burn-out.”

Over Marieke Werkt
Marieke Werkt is een initiatief van Dr. Marieke Wilke van 0/24 Research & Organization Developmentwww.0-24rod.nl en Drs. Marieke Schurink, eigenaar van Vernet www.vernet.nl. Binnen dit initiatief organiseren zij onderzoeken gericht op regie en inzetbaarheid. Hun onderscheidend vermogen is dat zij de medewerkers en teams binnen de organisatie een centrale plek geven in het onderzoek dat zij samen met organisaties komen ze tot heldere inzichten en oplossingen voor de bestaande problemen.

Over Vernet
Vernet is een onderzoeks- en adviesbureau gevestigd in Amsterdam. Het bureau is gespecialiseerd in het verzamelen, benchmarken èn interpreteren van gegevens over personeelszaken in de zorgsector. Doordat 500 zorgorganisaties met in totaal ruim 500.000 medewerkers zijn aangesloten, is Vernet in staat een breed en representatief beeld te geven van de huidige stand van zaken en ontwikkelingen in de afzonderlijke zorgbranches. Eigenaar is Drs. Marieke Schurink www.vernet.nl

Over 0/24 Research & Organization Development
0/24 adviseert organisaties, levert verander- en interim-management en verricht onderzoek op het terrein van de publieke sector. Dr. Marieke Wilke is partner bij 0/24, www.0-24rod.nl

Het laatst bijgewerkt op, 14 december 2015 20:39

5 Reacties

 • Plaats reactie Liesbet Vermaercke Geplaatst door: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  Als masterstudent in het Management en het Beleid van de Gezondheidszorg gaat mijn interesse uit naar het innoverende van zelfsturende teams en de (positieve) effecten die ze kunnen hebben op de werkmotivatie van verpleegkundigen en de betrokkenheid bij de werking van hun team.
  Aangezien uw onderzoek daar een kanttekening bij plaatst, wil ik graag lezen hoe u daartoe gekomen bent.

  op maandag, 22 februari, 2016 om 09:24
 • Plaats reactie Marieke Wilke Geplaatst door: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  Beste Liesbet,
  Hartelijk dank voor je interesse in het onderzoek van mariekewerkt. Wij hebben ons onderzoek met 9 organisaties gedeeld en daarbij per organisatie een verslag geschreven. Wij hebben niet een rapport uitgebracht. Wij delen een aantal van onze inzichten via het gratis programma van mariekewerkt.
  Ook hebben we diverse artikelen via BG-magazine geschreven. Ik hoop je hier toch een beetje mee geholpen te hebben.
  WE horen graag de ervaringen in jouw onderzoek. Wil je ons op de hoogte houden?
  Nogmaals dank.

  op maandag, 29 februari, 2016 om 20:47
 • Plaats reactie BHW Geplaatst door: BHW

  Hello there! This blog post could not be written much
  better! Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept preaching about this. I am going to forward this post to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  op zondag, 02 april, 2017 om 17:34
 • Plaats reactie Lucia van Hilten Geplaatst door: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  Graag wil ik reageren op dit onderzoek. Ik denk nl dat het bij verschillende organisaties misgegaan is door het middenmanagement gewoon te schrappen en niet te kijken hoe je deze tussenlaag gewoon blijft betrekken bij de zorg en het organiseren van de zorg.
  Deze Middenlaag gewoon weghalen en de mensen op de werkvloer op te zadelen met taken waar ze geen scholing voor hebben gehad is gewoon vragen om problemen. Hierdoor zijn de afdelingshoofden en coördinatoren ziek geworden omdat zij weer mee moeten werken en zij dit zware werk op de afdeling niet aankunnen ivm toch wat hogere leeftijd en op de werkvloer de mensen ineens taken moeten gaan doen, waarin zij nooit geschoold zijn en dus te hoog gegrepen is voor hen, waardoor ze zich ook ziekmelden ivm te hoge mentale druk. Ook zijn er mensen die het gewoon fijn vinden om sturing te krijgen en stress ervaren bij te hoge verwachtingen. Je moet gewoon de juiste mix zien te vinden tussen diverse niveaus in de zorg en daar samen afstemming in maken wie wat gaat doen. Maar dat er meer ziekmelding zijn gekomen omdat er op diverse niveaus druk komt is niet anders dan normaal. De een moet een flinke stap naar beneden doen en weer gewoon meewerken naast je organisatorische taken en de ander moet begeleiding krijgen in het overnemen van administratieve taken en er samen uitkomen wie waar goed in is. Dat is erg moeilijk, wanneer je alleen een coördinerende/zorgende rol hebt gehad. Dus zomaar lagen schrappen is geen goede vorm van zelfsturing inzetten. En maakt het voor iedereen onwerkbaar. Pas wanneer je echt van het begin af allemaal je verantwoordelijkheid neemt welk niveau dan ook en je elkaars kwaliteiten benut, dan heeft zelfsturing een kans van slagen. En uiteraard zitten er aan elke manier van een bedrijfsvoering haken en ogen, ook bij de zelfsturing.  Ik werk in een zelfsturend team en zie daar vooral de voordelen, maar ook soms wel nadelen aan. Maar die wegen niet op tegen de mogelijkheden die zelfsturing bieden.

  op zondag, 25 juni, 2017 om 13:07
 • Plaats reactie Marieke Wilke Geplaatst door: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  Dank je Lucia voor het delen van je waardevolle ervaring!
  Mooi om te horen hoe zelfsturing wat jou betreft kan slagen en ook wat jouw ervaring ermee is.

  op maandag, 26 juni, 2017 om 17:28