23 mei

Denkadvies in organisaties

Vrouwen moeten af van schuldgevoel over gezin' Dit was onlangs een uitspraak van minister Bussemaker. Dit is voor mij (moeder van twee kinderen met een veertig-urige werkweek) een belastende zin. Hoe kom ik nu van schuldgevoel over mijn gezin af?

Helpt mij dit?

In plaats van de uitspraak “Vrouwen moeten af van schuldgevoel over gezin” zou ik ook kunnen zeggen:

Schuldgevoelige vrouwen moeten van gezin af,

Of:

Vrouwen moeten af van schuld, maar met gevoel over gezin.

In het afgelopen half jaar volg ik de Leergang InterventieKunde van Edu Feltman. En het zinnetje van Bussemaker nodigde mij uit om er andere alternatieven naast te zetten.

Dit is wat we onder meer leren in de LIK. We leren om Denkadviseur te worden. Het gaat bij denkadviseren over het taalspel dat plaatsvindt tussen mensen. In dit geval tussen de Denkadviseur en de klant. De woorden die gekozen worden en ook de volgorde ervan, veroorzaakt dat klanten vast zitten en er niet uitkomen.

Klanten ontstroeven

Dit is ook van toepassing op organisaties. Hoe kunnen onze klanten ontstroeven door (taal) interventies van mij als Denkadviseur? Door ontstroeven ontstaat er weer ruimte en beweging bij de klant.

Als ik terugkijk op mijn kleine taalspelletje zojuist, dan spreekt het mij aan om te zeggen: ‘Vrouwen moeten af van schuld, maar met gevoel over gezin.’ Nu is de zin voor mij passender en haalbaar en ervaar ik het niet als belastend. "Ik ben ontstroeft."

Mocht u een keer willen ervaren hoe het is om in gesprek met een Denkadviseur te gaan, meldt u zich dan aan voor een gratis (oefen) gesprek.

Het laatst bijgewerkt op, 14 juni 2013 9:49

2 Reacties

 • Plaats reactie BioBarent Geplaatst door: BioBarent

  Het eerste wat mijn oog treft is het schilderij, een enigszins onheilspellend tafereel dat me doet denken aan de schilders Bob Ross en Edvard Munch, of iets daartussenin.
  De Schreeuw, dat lijkt me ook wel een manier om te ontstroeven. Misschien niet teveel denken, maar voelen….en handelen vanuit je hart…

  op zaterdag, 15 juni, 2013 om 19:56
 • Plaats reactie Marieke Wilke Geplaatst door: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  Mooi, beschreven.
  Dank je wel.
  Groet, Marieke

  op donderdag, 27 juni, 2013 om 19:22