De procedures voorbij

Dankzij strikte procedures weet iedereen in de operatiekamer wat hem of haar te doen staat. Maar de grillige werkelijkheid is niet helemaal in procedures te vatten. Alertheid en adequaat reageren op het onvoorspelbare zijn wel te oefenen.

Een routineklus, zo'n baarmoederverwijdering." Zo duidt de specialist de operatie. De time-out-procedure wordt gestart: chirurg controleert met het operatieteam of alle gegevens juist zijn en alle voorbereidingen zijn getroffen. Naam patiënt: mevrouw Van Emmeren. Geboortedatum: 15 september 1958 Allergieën: geen. Röntgenfoto's: niet van toepassing.

De operatie start. Na zo'n vijf minuten vraagt de anesthesist aan het operatieteam: 'Kan het?' (ofwel: kan de patiënt met de benen omhoog gelegd worden). En dan gebeurt het. De benen van de patiënt op de operatietafel vliegen in de lucht en nemen de instrumenttafel mee. Kennelijk heeft de anesthesist de tafel al bediend voordat iemand er erg in had. Die komt met een klap tot stilstand. De operatieassistent kijkt of er iets van de tafel is gevallen. "Gelukkig ligt er niets op de grond", concludeert ze en legt de instrumenten recht. De operatie gaat verder.  

Zonder extra risico's
Wat zou er zijn gebeurd als de instrumenten wél van de tafel gevallen waren? Zijn er bijvoorbeeld reserve-instrumenten voorhanden? Hoeveel tijd kost het om deze beschikbaar te hebben en wat betekent dat voor de narcose van de patiënt?

Door: Marieke Wilke en Hans Jansen

Download de volledige versie: zorgvisie_8_augustus2010_024rod

Het laast bijgewerkt op, 18 januari 2012 23:10